Direksiyon Sınavı Nasıl Olur? Nasıl Yapılır?

Direksiyon Sınavı Nasıl Olur? Nasıl Yapılır?

Direksiyon Sınavı Nasıl Olur? Nasıl Yapılır?

Direksiyon sınavı, sürücü adaylarının ehliyet alması için önemlidir. Sürücü belgesi adı verilen araç kullanma belgesi, 2 aşamalı yapılan direksiyon sınavıyla verilmektedir. Pratik ve teorik sınavı olan direksiyon sürücü sınavında pratik olarak yapılan sınav daha zordur.

Bu içeriğimizde direksiyon dersi eğitim sınavı hakkında bilgi vereceğiz.

Direksiyon Dersi Eğitim Sınavı Nedir?

Direksiyon eğitim sınavı, sürücü belgesi (ehliyet) almak için teorik ve pratik sınav olmak üzere iki şekilde yapılan bir sınavdır. Bu direksiyon sınavını başarıyla tamamlayabilen sürücü adayı, resmî olarak bir aracı trafikte kullanabilme hakkını elde etmektedir.

Direksiyon dersi teorik (yazılı) sınav:

  • Sınav süresi 45 dakika.
  • Toplam 50 soru.
  • Toplam 100 puan üzerinden değerlendirme.
  • En az 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puan alabilmek gerekli.

Direksiyon dersi pratik sınav:

  • Sınav süresi 35 dakika.
  • Panik fren refleks testi.
  • 25 metre geri sürüş.
  • Paralel park.
  • Rampa kalkış.
  • L park parkuru.

Direksiyon dersi pratik sınav adı verilen direksiyon sınavında 5 temel parkur ve trafik ortamında araç kullanımı test edilir. Sürücü adayı, bu testlerden başarıyla geçerse sürücü belgesini almaya hak kazanır. Testlerden geçemeyen sürücü belgesi adaylarının sınavları sonlandırılır.

Direksiyon Sınavında Hangi Sorular Sorulur?

Direksiyon sınavında sürücü adayına toplam 50 soru olmak üzere trafik ve çevre bilgisi, motor ve araç tekniği, ilk yardım ve trafik adabı konularından sorular sorulur. Sürücü belgesi adayı, bu sorulardan en az 35’ine doğru yanıt vererek 70 puan almaya çalışır.

Direksiyon sınavında sorulan sorular ve dağılımları:

  • Trafik ve çevre bilgisi soruları: 23 soru
  • Motor ve araç tekniği soruları: 9 soru
  • İlk yardım bilgisi soruları: 12 soru
  • Trafik adabı soruları: 6 soru

Yukarıdaki direksiyon sınavında sorulan sorular, teorik bilginizi test etmektedir. Pratik adı verilen direksiyon sınavında teorik bilgilerin pratiğe ne kadar yansıdığı gözlemlenmektedir.

Direksiyon Sınavı Kaç Aşama?

Direksiyon sınavı adı verilen pratik sınav toplam 5 aşamadır. Bu direksiyon sınavında 5 aşama olarak sürücü adayının parkur ve trafik ortamında araç kullanımı test edilir. Araç tanıma, panik fren, geri sürüş, paralel park, rampa kalkın ve L tipi park parkuru yapması istenir.

Direksiyon sınavı, sürücü adaylarının araç kullanma becerilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek için kritik bir aşamadır ve toplam beş aşamadan oluşur. Her aşama, sürücünün farklı yetkinliklerini test eder. Sınavın neden bu kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koyar. Araç tanıma aşaması, sürücünün aracın temel işleyişini anlaması gerektiğini vurgular ve güvenli sürüş için temel bilgilerin önemini gözler önüne serer. 

Panik fren aşaması, acil durumlarda hızlı ve etkili bir şekilde tepki verme becerisini ölçerken geri sürüş aşaması da dar alanlarda manevra yapabilme yeteneğini değerlendirir. Paralel park ve L tipi park aşamaları, sürücünün sınırlı alanlarda araç kontrolünü sağlayabilme yeteneğini test eder.

Direksiyon Sınavında Kaç Kalma Hakkı Var?

Direksiyon sınavında bir sürücü adayının teorik olarak 8 kez kalma hakkı var. Sürücü adayı ilk 4 hakkında başarılı olamazsa dosyası yanabilir. Direksiyon sınavını baştan tamamlamak zorunda kalmamak için dilekçe verilerek 8’e kadar kalma hakkı uzatılabilir. Ancak çok fazla sınava girip kalındığında sürücü adayının dosyası yanar ve tekrar ehliyet sınavına yazılması gerekir.

Direksiyon Sınavı Nasıl Olur?

Direksiyon sınavları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenen İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nin oluşturduğu sınav yürütme komisyonları tarafından düzenlenir. Sürücü adayları, gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra sınav öncesi hazırlıklarını, evraklarının düzenlenmesi ve randevularının alınması işlemleriyle tamamlarlar.

Direksiyon sınavında, kursiyer direksiyon koltuğuna oturur ve ön koltukta ise teftiş görevlilerinden biri bulunur. Arka koltukta ise diğer teftiş görevlisi ve direksiyon öğretmeni yer alır. Ön koltukta oturan teftiş görevlisi, gerekli durumlarda pedal sistemine müdahale edebilirken arka koltukta oturan diğer görevli, kursiyerin sürüşünü izler ve performansını değerlendirir.

Direksiyon Sınavı Nasıl Yapılır?

Başarılı bir eğitim süreci geçiren adayların belirtilen tarih ve saatte direksiyon sınavlarına katılmaları zorunludur. Sürücüler, sınavlarda genellikle sürücü kurslarında eğitim aldıkları araçlarla sınav olur. Sınav uygulama esasları, 7/B maddesinde belirtilmiştir. Bu düzenlemeye göre, direksiyon sınavlarında araç içindeki görevli düzeni belirlenmiş olup direksiyon eğitimi dersi uygulama ve değerlendirme kurulu üyelerinden birinin aracın ön koltuğunda oturarak gerekirse ikinci debriyaj ve fren sistemine müdahale edebilmesi sağlanmıştır.

Direksiyon sınavının yapılışı:

  • Sürücü adayı direksiyona oturur.
  • Aracın ön koltuğunda teftiş görevlisi yer alır.
  • Aracın arka koltuğunda diğer teftiş görevlisi ile sürücü kursu öğretmeni bulunur.

Önde oturan sürücü teftiş görevlisinin araca müdahale etme hakkı bulunur. Arkadaki teftiş görevlisi ise sadece sözlü müdahalede bulunabilir. Sürücü adayının sınavı başarıyla tamamlaması halinde sürücü ehliyeti almaya hak kazanır. Teftiş görevlilerinin performansa yönelik vereceği puanlar, sürücü ehliyetinin alınmasında doğrudan etkilidir.